Uitkomsten deelnemersonderzoek 

21 december 2023
deelnemersonderzoek site

In de zomer van 2023 heeft onderzoeksbureau MWM2 onderzoek uitgevoerd onder actieve deelnemers aan onze pensioenregeling. In totaal vulden 1.713 huisartsen de vragenlijst in. Deze hoge deelname zorgde voor een representatieve uitkomst. Bedankt voor jullie deelname! Ook hebben we met een aantal huisartsen telefonische gesprekken gevoerd naar aanleiding van hun antwoorden.

Wat zijn de belangrijkste conclusies van het onderzoek?

Variatie in premiehoogte

Uit het onderzoek blijkt dat huisartsen in de ideale pensioenregeling hun premiehoogte willen kunnen variëren. Hoewel ze meer keuzevrijheid willen, geven de meeste huisartsen wel voorkeur aan het huidige premiepercentage, omdat ze verzekerd willen zijn van een goed pensioen.

Risico’s delen

Huisartsen zijn over het algemeen tevreden over het delen van risico’s bij overlijden en arbeidsongeschiktheid. Zij willen dit behouden.

Zelf beleggingskeuzes maken

Huisartsen zijn verdeeld over de vraag of SPH beleggingskeuzes moet maken of dat ze dit zelf kunnen doen. Voor de grootste groep huisartsen is dit echter niet het belangrijkste element uit een pensioenregeling.

Meer keuzes bij pensioneren

Er bestaat onder huisartsen veel interesse in een keuzemogelijkheid voor de ingangsdatum van het pensioen. Ook de mogelijkheid om te kiezen voor een hoog-laag pensioen is voor een groot deel van de huisartsen interessant. Bij een hoog-laag pensioen ontvangen huisartsen een hogere pensioenuitkering aan het begin van het pensioen en een steeds lagere uitkering naarmate de jaren verstrijken.

Hoe nu verder?

De resultaten van het onderzoek worden meegenomen als input voor de nieuwe pensioenregeling. SPH en de Beroepspensioenvereniging gaan hier samen naar kijken. Hierin kijken we ook naar de wettelijke en fiscale mogelijkheden, de kosten en de uitvoerbaarheid. We houden u op de hoogte.

 

Chat