Aanmelden bij de pensioenregeling van SPH

U gaat starten als huisarts. Dit betekent dat u zich binnen een maand bij ons moet aanmelden voor uw pensioen. De pensioenregeling van SPH is namelijk een verplichte regeling voor nagenoeg alle huisartsen in Nederland.

Bijna alle huisartsen die in Nederland werken, zijn verplicht om pensioen op te bouwen bij SPH. Er zijn 2 groepen huisartsen die niet meedoen, namelijk:

  • de huisartsen die uitsluitend in loondienst werken in een gezondheidscentrum zonder winstoogmerk en verplicht pensioen opbouwen bij het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, en
  • de huisartsen die uitsluitend in loondienst werken bij een instelling waar ze verplicht pensioen opbouwen bij het ABP, het pensioenfonds voor onderwijs en overheid.

Stuur via de onderstaande roze knop het bij uw hoedanigheid passende formulier mee om u aan te melden.

Aanmelden bij SPH

Waarom bent u verplicht om pensioen op te bouwen bij SPH?

Verplichtingen zijn zelden leuk, maar in het geval van pensioen zijn er grote voordelen. Iedereen wil zijn nabestaanden verzorgd achterlaten en een keer stoppen met werken. Dat kan ieder voor zich doen, maar met iedereen samen:

  • zijn de kosten lager. Een half procent minder kosten kan ongeveer 15% meer pensioen opleveren.
  • kost het minder om het risico van kort of juist lang leven te dragen. Bij vroeg overlijden is er een pensioen voor de nabestaanden en bij lang leven is het zeker dat er pensioen wordt uitbetaald zolang iemand leeft.
  • kunnen tegenvallers beter opgevangen worden. Met eigen beleggingen of spaargelden kunnen tegenvallers een flinke hap nemen uit uw pensioen.
  • kan iedereen meedoen. U wordt niet medisch gekeurd.

Niet verplicht samen, maar alleen bij een commerciële aanbieder zou dus een lager en risicovoller pensioen kunnen opleveren. Daarnaast zorgt de verplichtstelling ervoor dat de pensioenpremie fiscaal aftrekbaar is. En in de tarieven voor huisartsenzorg is een pensioencomponent opgenomen. Als de verplichtstelling zou vervallen, dan vervalt mogelijk ook deze pensioencomponent en worden de tarieven dus lager.

Meld u binnen een maand aan

Bent u een huisarts die verplicht is om pensioen op te bouwen bij SPH? Meld u dan aan binnen een maand nadat u (opnieuw) begonnen bent als huisarts. Voor het aanmelden hebben wij verschillende formulieren. Welk formulier u moet invullen, hangt af van uw situatie.

Werkt u als huisarts in dienstverband of als huisarts in opleiding? Dan meldt uw werkgever u aan. Voor de aanmelding hebben u of uw werkgever één maand de tijd nadat u aan de voorwaarden voor deelname bent gaan voldoen. Als huisarts in dienstverband of als huisarts in opleiding bent u zelf verantwoordelijke voor uw aanmelding. Heeft uw werkgever u niet binnen één maand aangemeld? Dan moet u zich alsnog zelf aanmelden bij het pensioenfonds.

Heeft u al eerder ergens pensioen opgebouwd? Lees dan meer over waardeoverdracht.

Chat