Zwangerschapsverlof

Per 1 augustus 2023 is het voor vrijgevestigde en waarnemende huisartsen mogelijk om tijdelijk minder premie te betalen als de deelnemer wegens zwangerschaps- en bevallingsverlof tijdelijk minder inkomen heeft. Deelnemers die hiervoor kiezen kunnen tijdens hun verlof een vastgestelde periode van 6 maanden minder premie betalen.

U bouwt tijdens uw verlofperiode geen pensioenkapitaal op

Als u kiest voor deze tijdelijke premieverlaging tijdens uw zwangerschaps- geboorteverlof bouwt u een periode van 6 maanden geen premie voor de opbouw van uw pensioenkapitaal. Dit zorgt ervoor dat het kapitaal waarmee u uiteindelijk op uw pensioendatum een ouderdomspensioen en bijbehorend partnerpensioen kunt inkopen lager is. Hoeveel lager is op dit moment niet te voorspellen en hangt af van de periode tot pensioeningang en de te behalen rendementen op uw kapitaal.

U betaalt alleen de premies voor de verzekering van het partner- en wezenpensioen

Uw premie is in deze periode niet nul. De verzekering van het partner- en wezenpensioen loopt gewoon door tijdens uw zwangerschapsverlof. De premie hiervoor blijft u betalen. Ook de kosten voor verzekering van arbeidsongeschiktheid en de administratiekosten blijft u betalen. Mocht u dan tijdens uw verlof ziek worden of overlijden, dan komt u in aanmerking voor premieovername of blijven uw nabestaanden verzorgt achter. De premie is dan ongeveer 8% van uw huidige premie, plus € 16,75 per maand voor het tijdelijk aanvullend partnerpensioen en extra aanvullend wezenpensioen.

Na 6 maanden begint u weer met het betalen van de volledige pensioenpremie

De tijdelijke premieverlaging geldt voor een vaste periode van 6 maanden. Hierna betaalt u weer de volledige premie. U bouwt dan weer pensioenkapitaal op. U hoeft hier niets voor te doen: uw automatische incasso of nota wordt automatisch aangepast na uw verlofperiode.

Wat moet u doen om de tijdelijke premieverlaging te regelen?

Ga naar Mijn pensioen en log in met uw DigiD. Hier kunt u de tijdelijke premieverlaging aanvragen. De tijdelijke premieverlaging is alleen bedoeld om tegemoet te komen aan het verlaagde inkomen van deelnemers tijdens de periode van zwangerschaps- en bevallingsverlof. Wij verzoeken u dan ook een bewijs van uw zwangerschap te uploaden. Dit bewijs kunt u aanvragen bij uw verloskundige of gynaecoloog.

Als u het document heeft geüpload en uw gegevens heeft gecontroleerd, kunt u deze naar ons toesturen met de verzendknop. Wij sturen u dan een bevestiging van uw aanvraag en verzorgen de tijdelijke incasso van uw verlaagde premie.

Deze regeling is alleen beschikbaar voor vrijgevestigde en waarnemende huisartsen

Bent u DGA, huisarts in opleiding, of huisarts in loondienst? Dan kunt u geen gebruik maken van deze regeling. Uw werkgever verzorgt de doorbetaling van uw salaris tijdens uw verlof. Ook de betaling van de pensioenpremie gaat in deze periode gewoon door.

Startende vrijgevestigde en waarnemende huisartsen kunnen de schatting van hun inkomensgegevens aanpassen

Bent u nog geen 3 jaar werkzaam als vrijgevestigd huisarts of waarnemend huisarts? Dan geldt de regeling ook niet voor u. Neem contact op met ons op om de schatting van uw inkomen in het jaar van uw zwangerschapsverlof aan te passen.

Chat