Een groen pensioen? In gesprek over beleggen in fossiele energie

13 juni 2023
In gesprek met

Hoe groen moeten pensioenbeleggingen zijn? En moeten pensioenfondsen uit de zorgsector niet ver weg blijven van de fossiele industrie? Over die vragen ging SPH, samen met andere fondsen, in gesprek op donderdag 8 juni in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De avond was een initiatief van actiegroep Groen Pensioen.

Christine Lindeboom (huisarts en bestuurslid SPH) en Pieter de Graaf (Hoofd Beleggingen) namen een petitie in ontvangst van ruim 11.000 handtekeningen van deelnemers aan diverse fondsen, waarin fondsen werd opgeroepen uit ‘ziekmakende industrieën’ te stappen.

Vooruitgang

Het gesprek op het podium met huisartsen Tibor Poelmann en Margarita Vossen (De Groene Huisarts) verliep in goede harmonie en op constructieve wijze.

SPH heeft de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen. Zo is het belegd vermogen in de fossiele industrie in de afgelopen twee jaar gehalveerd en zijn er voor het eerst concrete CO2-reductieafspraken gemaakt met vermogensbeheerders. Ook oriënteren we ons op een ‘langetermijnwaarde-portefeuille’ en een impactportefeuille binnen private equity.

MVB-jaarverslag

Daarnaast werkt SPH aan meer transparantie, onder meer door de publicatie van het allereerste MVB-jaarverslag dat later deze maand verschijnt en een periodieke MVB-nieuwsbrief.

We kijken ernaar uit het gesprek met al onze deelnemers op positieve wijze te voort te zetten en een beleggingsbeleid te voeren dat zorgt voor een goed pensioen in een leefbare wereld.

Chat