Huisartsen zorgen samen voor hun pensioen

Om ooit te kunnen stoppen met werken, zetten huisartsen tijdens hun carrière maandelijks geld opzij. Dit doen ze samen met alle collega-huisartsen. Omdat het verplicht is, en omdat het voordelen met zich meebrengt. Zo bepalen huisartsen samen waar ze voor betalen en hoe solidair ze zijn met elkaar. Ze dragen samen de risico’s die ze in hun eentje niet willen of kunnen dragen en profiteren van schaalvoordeel bij bijvoorbeeld de beleggingen.

De Beroepspensioenvereniging Huisartsen bepaalt de inhoud van de pensioenregeling. Huisartsen in opleiding en in dienstverband, waarnemende, vrijgevestigde en gepensioneerde huisartsen vormen samen de Vergadering van Afgevaardigden (de ledenraad). De leden vergaderen en nemen besluiten over hun pensioenregeling. De vereniging laat die pensioenregeling uitvoeren door het pensioenfonds, formeel de Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen. 

De huisartsen in de ledenraad verdiepen zich in de nieuwe pensioenwet en maken keuzes, rekening houdend met de wensen en behoeften van alle huisartsen. 

In actie komen

Dat de komst van de Wtp wijzigingen in de pensioenregeling voor huisartsen met zich meebrengt, staat vast. Welke wijzigingen dat zijn, weten we nog niet. Om de juiste keuzes te kunnen maken en het huisartsenpensioen zo goed mogelijk op alle huisartsen te laten aansluiten, voeren we regelmatig onderzoek uit:

  • Behoeftenonderzoek – naar uw wensen en behoeften rondom pensioen (voor huisartsen die nu bij ons pensioenkapitaal opbouwen): lees hier de belangrijkste uitkomsten van dit onderzoek.
  • Risico-preferentieonderzoek – naar risico’s die u wilt en kunt nemen met pensioen (voor alle huisartsen die bij ons pensioen(kapitaal) opbouwen of ooit hebben opgebouwd): lees hier de belangrijkste uitkomsten van dit onderzoek.

Mede op basis van deze onderzoeken hebben huisartsen in de ledenraad een transitieplan opgesteld.