Straks met pensioen

U heeft verschillende keuzemogelijkheden in uw SPH-pensioenregeling. We leggen u hieronder uit welke keuzes u heeft en hoe SPH u daarbij begeleidt.

Let op: op 1 januari 2022 verandert de pensioenregeling. U heeft bij pensionering vóór 1 januari 2022 andere keuzemogelijkheden dan bij pensionering vanaf 1 januari 2022. Kijk daarom steeds goed wat voor u van toepassing is.

Ingangsdatum van uw pensioen

In uw pensioenregeling is 68 jaar de standaardleeftijd om met pensioen te gaan. Maar u kunt uw pensioen ook eerder of later laten ingaan.

  • Als u uw SPH-pensioen laat ingaan vóór 1 januari 2022, dan kan het op zijn vroegst ingaan op uw 60e. Later kan ook, tot uiterlijk 5 jaar na uw AOW-leeftijd.
  • Als u uw SPH-pensioen laat ingaan op of na 1 januari 2022, dan kan het op zijn vroegst ingaan op uw 63e. Later kan ook, tot uiterlijk 5 jaar na uw AOW-leeftijd.

Uw pensioen begint altijd op de eerste van een maand. Als u uw pensioendatum heeft gekozen, dan horen wij dat graag zes tot vier maanden van tevoren.

Let op: als u uw pensioen nog in 2021 wilt laten ingaan, dan kan dat uiterlijk op 1 december. U kunt dit uiterlijk tot en met 31 augustus 2021 doorgeven. Bel 030 277 96 40 of e-mail naar advies@huisartsenpensioen.nl

Als u uw gewenste pensioendatum aan ons heeft doorgegeven, krijgt u kort daarna een brief met een formulier om uw pensioen aan te vragen. In de brief leggen we ook uit dat u een aantal keuzemogelijkheden heeft bij ingang van uw pensioen. U kunt kiezen voor: 

  • deeltijd met pensioen gaan
  • uw pensioen vervroegen of uitstellen
  • ouderdomspensioen uitruilen tegen partnerpensioen en andersom
  • beginnen met een hoger ouderdomspensioen dat elk jaar lager wordt

Lees meer over uw keuzemogelijkheden bij pensioeningang.

Heeft u ook aanspraken bij een keuzeverzekeraar?

Dan mag uw pensioenleeftijd voor dat deel van uw pensioen liggen tussen de 60 en 70 jaar. Keuzeverzekeraars gaan uit van een standaardpensioenleeftijd van 65 jaar. Ruim voordat u 65 jaar wordt krijgt u van ons een brief met meer informatie over uw mogelijkheden.

Wat moet u doen als u eerder met pensioen wilt?

Wilt u voor uw 68e met pensioen, dan moet u hier zelf het initiatief voor nemen. Neem daarvoor contact op met onze pensioenadviseurs via telefoonnummer 030 277 96 40 of per e-mail via advies@huisartsenpensioen.nl. Doe dit zes tot vier maanden voor de datum waarop u met pensioen wilt gaan. U krijgt dan een brief van ons met een toelichting, een berekening van de hoogte van uw pensioen en een aanvraagformulier.

Stuur ons dit aanvraagformulier uiterlijk drie maanden voor de datum waarop u met pensioen wilt gaan.

Let op: als u uw pensioen nog in 2021 wilt laten ingaan, dan kan dat uiterlijk op 1 december. U kunt dit uiterlijk tot en met 31 augustus 2021 doorgeven. Bel 030 277 96 40 of e-mail naar advies@huisartsenpensioen.nl

Wilt u uw pensioen meer dan vijf jaar vóór uw AOW-leeftijd laten ingaan, dan kan dat alleen als uw pensioen vóór 2022 ingaat. De Belastingdienst kan hier voorwaarden voor stellen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Wat moet u doen als u het nog niet weet?

Als u nog niet weet wanneer u met pensioen wilt, dan gaan wij uit van de standaardpensioenleeftijd van 68 jaar. U krijgt een half jaar voor uw 68e van ons een brief met een formulier om uw pensioen aan te vragen. In deze brief leggen we ook uit welke keuzemogelijkheden u heeft bij ingang van uw pensioen.

Wat moet u doen als u later met pensioen wilt?

Wilt u nog niet met pensioen als u 68 jaar wordt? Laat u ons dit dan uiterlijk drie maanden voor uw 68e weten. U kunt uw pensioen bij ons uitstellen tot uiterlijk 5 jaar na uw AOW-leeftijd, pensioen bij een keuzeverzekeraar tot uiterlijk uw 70e.

U kunt advies vragen over de mogelijkheden en het aanvragen van pensioen

Als u overweegt om gebruik te maken van een van de keuzemogelijkheden, wilt u natuurlijk weten wat daarvan de financiële gevolgen zijn. Kijk hiervoor in de Mijn SPH-omgeving.

Of vraag onze pensioenadviseurs om een berekening te maken. Bij hen kunt u ook terecht voor het aanvragen van uw pensioen. Zij zijn te bereiken via telefoonnummer 030 277 96 40 of per e-mail naar advies@huisartsenpensioen.nl.

Stuur uw aanvraagformulier op tijd in

Vraag uw pensioen op tijd aan. Doe dit uiterlijk drie maanden voor de datum waarop u 68 jaar wordt. Dan zorgen wij dat alles op tijd geregeld is voor het uitkeren van uw pensioen.

Wilt u uw pensioendatum uitstellen? Dan moeten wij dat ook op tijd weten. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier en stuur ons dit uiterlijk drie maanden voordat u met pensioen had gekund. Anders gaat uw pensioen automatisch in vanaf uw 68e.

Let op: als u uw pensioen nog in 2021 wilt laten ingaan, dan kan dat uiterlijk op 1 december. U kunt dit uiterlijk tot en met 31 augustus 2021 doorgeven. Bel 030 277 96 40 of e-mail naar advies@huisartsenpensioen.nl