Uw pensioenpremie betaalt u niet alleen

In januari heeft u de jaarnota voor uw pensioenpremie van ons ontvangen. Hierop staat het bedrag dat u aan SPH betaalt voor uw pensioen. We realiseren ons dat u dit wellicht een hoog bedrag vindt, maar weet u dat u dit bedrag niet helemaal alleen betaalt?

De pensioenpremie is aftrekbaar voor de belasting

De premie die u als vrijgevestigd of waarnemend huisarts betaalt, mag u aftrekken van uw inkomen voor de belasting. U betaalt dus geen belasting over uw pensioenpremie. Voor huisartsen in dienstverband geldt ook dat de betaalde pensioenpremie niet fiscaal belast wordt. De pensioenpremie wordt afgetrokken van het bruto salaris, pas daarna wordt de belasting over uw loon berekend. 

De pensioenpremie is verwerkt in de huisartsentarieven

In de tarieven voor vrijgevestigde huisartsen wordt rekening gehouden met de pensioenpremie. Bij een maximaal norminkomen van huisartsen is dit ongeveer € 10.000 per jaar. Zo komt bijna de helft van uw premie uit het tarief dat u ontvangt. Als de verplichte SPH-pensioenregeling afgeschaft wordt, dan vervalt ook dit deel van uw inkomen mogelijk uit het huisartsentarief.

Voor waarnemende huisartsen geldt dat zij dit huisartsentarief niet zelf rechtstreeks ontvangen. Waarnemende huisartsen kunnen de pensioenpremie doorberekenen in hun eigen tarief.

Voor huisartsen in dienstverband neemt de werkgever de helft van de pensioenpremie voor zijn rekening. De huisarts in dienstverband betaalt de andere helft.

Gepubliceerd op: 2/1/2019
Pensioenpremie

Meer weten over uw persoonlijke situatie?

Heeft u vragen over uw pensioenpremie of uw jaarnota? Neemt u dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 030 277 96 40 of door een e-mail naar advies@huisartsenpensioen.nl te sturen.