Nieuw: pensioenopbouw tijdens zwangerschapsverlof

Tot dit jaar was het voor vrijgevestigde en waarnemende huisartsen wettelijk niet toegestaan om over de periode van het zwangerschaps- en bevallingsverlof pensioen op te bouwen. Mede doordat een aantal huisartsen aangaf dit onwenselijk te vinden, heeft SPH bij de overheid gelobbyd om pensioenopbouw over deze periode toch mogelijk te maken. En met succes. Sinds 1 januari 2019 kunt u de periode van uw verlof meenemen bij het bepalen van uw pensioenopbouw.

Een recht, geen plicht

Hoewel het nu mogelijk is om pensioen op te bouwen over de periode dat u met zwangerschaps- en bevallingsverlof was, is dit niet verplicht. Toch is het aan te raden om deze keuze heel bewust te maken. De premie die u vroeg in de opbouwfase inlegt voor uw pensioen, heeft langer de tijd om te renderen en zorgt dus voor een hoger bedrag na pensionering. Het is binnen de pensioenregeling van SPH niet mogelijk om achteraf een eventueel pensioengat  ontstaan door een zwangerschaps- of bevallingsverlof aan te vullen.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof in 2016 of later

Voor het bepalen van uw pensioenopbouw moeten we uitgaan van uw inkomensgegevens van drie jaar geleden. Het eerste jaar waarin u pensioen mag opbouwen over de periode van uw verlof is 2016. Als u in 2016 zwangerschaps- en bevallingsverlof heeft opgenomen en nu interesse heeft om over deze periode pensioen op te bouwen, wilt u dan contact met ons opnemen? U kunt ons bereiken op telefoonnummer 030 277 96 40 of door een e-mail naar advies@huisartsenpensioen.nl te sturen. U ontvangt dan van ons aanvullende informatie om alsnog pensioen op te bouwen over deze periode. Ging uw verlof in na 2016, dan kunt u dit later dit jaar bij het opgeven van uw wuo aan ons doorgeven.

Gepubliceerd op: 6/17/2019
Zwangerschapsverlof Bevallingsverlof Pensioenopbouw