Doorwerken tot mijn 68e? Liever niet!

De meest gestelde vraag aan de financieel planners; ‘heb ik al genoeg gespaard om eerder met pensioen te gaan?’ Vorig jaar heeft SPH de pensioenrichtleeftijd verhoogd naar 68 en veel huisartsen denken dat ze nu een jaar langer door moeten werken. Terwijl u binnen de pensioenregeling van SPH al vanaf uw 60e (deels) met pensioen kan.

AOW-leeftijd vs. pensioenrichtleeftijd

In de media is veel te doen over de pensioenleeftijd. Eigenlijk wordt hier de AOW-leeftijd mee bedoeld. Vanaf dat moment ontvangt u van de overheid maandelijks uw AOW. De AOW-leeftijd stijgt de komende jaren met de leeftijdsverwachting. De pensioenrichtleeftijd is slechts de ‘rekenleeftijd’ waarop de jaarlijkse pensioenopbouw en pensioenberekeningen gebaseerd zijn. Bij SPH is deze onlangs verhoogd naar 68. Zo heeft u de mogelijkheid om langer pensioen op te bouwen. Maar dit betekent niet dat u het pensioen per se op deze leeftijd in moet laten gaan.

Eerder of later met pensioen

U kunt er voor kiezen om eerder of later met pensioen te gaan. Dit heeft wel consequenties voor uw pensioenopbouw en dus ook uw pensioenuitkering. Op de Mijn SPH-omgeving kunt u in de pensioenplanner zelf zien wat eerder of later stoppen met werken voor effect heeft op uw pensioen.

Minder werken

Vanaf uw 60e verjaardag kunt u ook voor een deel met pensioen. Als u bijvoorbeeld nog 1 dag in de week werkt, kunt u voor de overige 80% uw pensioen in laten gaan. U blijft dan nog een beetje pensioen opbouwen. Bijkomend voordeel is dat u ook nog aanspraak kan maken op de overige dekkingen die uw pensioenregeling biedt, zoals het tijdelijk aanvullend partnerpensioen. Dit is niet het geval als u volledig vervroegd met pensioen gaat.

Ga in gesprek met een financieel planner

De onafhankelijke financieel planners van SPH denken en rekenen graag met u mee om uw ideale pensioenleeftijd in kaart te brengen. Samen met hen bekijkt u uw huidige en toekomstige financiële situatie, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken rond uw pensioeningang. Neem contact op met de financieel planners door een e-mail te sturen naar financieelplanner@huisartsenpensioen.nl

Gepubliceerd op: 01/07/2019
Uit de praktijk van de financieel planners