Uw pensioenoverzicht(en) 2022

1 december 2022
pensioenregeling 2.0

Bericht van 5 oktober 2022 

In de laatste week van september kreeg u van ons uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) 2022. Omdat de pensioenregeling bij SPH net is veranderd, roept uw pensioenoverzicht mogelijk meer vragen op dan in vorige jaren. We beantwoorden hier veelgestelde vragen.

 

Waarom krijg ik zo weinig pensioen van SPH?

Tot nu toe zag u in uw pensioenoverzicht altijd een ‘Te bereiken pensioen’: een doorrekening van hoeveel pensioen u kunt verwachten als u tot uw 68e ongewijzigd zou blijven werken en pensioen opbouwen. Die toekomstige doorrekening staat nu niet meer in uw UPO, omdat deze pensioenregeling is beëindigd. Het pensioenoverzicht 2022 dat u eind september kreeg gaat alleen over het pensioen dat u tot en met 1 januari 2022 bij SPH heeft opgebouwd in die beëindigde regeling. SPH probeert dat opgebouwde pensioen jaarlijks te verhogen met een toeslag.

 

Een inschatting van uw te verwachten pensioen op basis van de nieuwe pensioenregeling van SPH, waarvoor u premie betaalt sinds dit jaar, vindt u in een aparte brief. Die brief krijgt u binnenkort.

 

Waar en wanneer krijg ik een overzicht van mijn nieuwe SPH-pensioen?

In de brief bij uw pensioenoverzicht 2022 staat dat u binnen enkele weken een aparte brief krijgt over uw pensioen in de nieuwe pensioenregeling van SPH. Deze brief krijgt u binnenkort. Hierin vindt u een inschatting van uw te verwachten pensioen uit die nieuwe regeling. De bedragen in deze brief komen nog bovenop de bedragen die in uw UPO staan.

 

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u uw totale pensioen inzien. Daar vindt u zowel het pensioen dat u bij SPH opbouwde tót 2022, als een inschatting van het pensioen uit de nieuwe pensioenregeling, als eventueel elders opgebouwd pensioen.

 

Wat betekenen de bedragen bij de pijlen (als het mee- of tegenzit)?

Zowel in uw pensioenoverzicht 2022 als in de brief over uw nieuwe SPH-pensioen ziet u een inschatting van uw te verwachten pensioen in drie scenario’s. Hierin proberen we rekening te houden met flinke mee- en tegenvallers wat betreft onder meer rente, beleggingsresultaat en prijsstijgingen. Hoe het in de toekomst met de economie gaat, weten we niet. Maar we maken een zo goed mogelijke schatting voor u, waarin we rekening houden met de stijging van de prijzen.

 

In een slechtweerscenario gaan we uit van negatieve marktomstandigheden, in een goedweerscenario juist van positieve marktomstandigheden. Een zogenoemd verwacht scenario zit daar tussenin. In dat verwachte scenario rekenen we met een verwacht rendement op uw pensioenkapitaal van ongeveer 3,5%. We houden daarbij al rekening met inflatie. De bedragen zijn ‘vertaald’ naar bedragen van nu, met dezelfde koopkracht. U kunt de bedragen dus vergelijken met uw besteedbaar inkomen van nu.

* Update van 1 december

Bent u 58 jaar of ouder? Dan krijgt u geen aanvullende brief over uw nieuwe SPH-pensioen
In de brief bij uw pensioenoverzicht 2022 staat dat u binnen enkele weken een aparte brief krijgt over uw pensioen in de nieuwe pensioenregeling van SPH. Maar als u 58 jaar of ouder bent, dan krijgt u geen brief meer.

U kreeg dan namelijk al een brief van ons in september. Daarin vragen we u een keuze te maken tussen stabiel en variabel pensioen. Bij deze brief vindt u persoonlijke bedragen, tabellen en grafieken. Hierin ziet u onder meer hoeveel pensioen u kunt verwachten. Dit gaat allemaal over het pensioenkapitaal dat u opbouwt in de nieuwe pensioenregeling van SPH. De bedragen in deze brief komen nog bovenop de bedragen die in uw UPO staan.

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u uw totale pensioen inzien. Daar vindt u zowel het pensioen dat u bij SPH opbouwde tót 2022, een schatting van pensioen uit uw vanaf 2022 opgebouwde pensioenkapitaal, als eventueel elders opgebouwd pensioen.

Chat