Weer nieuwe besluiten pensioenregeling 2.0

20 mei 2021
pensioenregeling 2.0

Na eerdere besluitvorming op 25 maart heeft de Vergadering van Afgevaardigden (VvA) namens alle huisartsen op 19 mei weer een aantal belangrijke besluiten genomen over de nieuwe pensioenregeling. Er is nu meer duidelijk over pensioen voor uw partner en kinderen en de keuzemogelijkheden bij pensionering.

Pensioen voor uw partner en kinderen

De VvA heeft besloten dat er pensioen voor uw partner en kinderen is verzekerd zolang u pensioen opbouwt. Na uw pensionering is er standaard pensioen voor uw partner en kinderen. En als u stopt met deelnemen (vóórdat u met pensioen gaat), wordt uw op dat moment opgebouwde pensioenkapitaal bij uw overlijden gebruikt voor pensioen voor uw partner en kinderen.

Keuzemogelijkheden bij pensionering

Na de vorige VvA lieten we u al weten dat de meeste keuzemogelijkheden, soms in aangepaste vorm en mogelijke combinaties, terugkomen in de nieuwe pensioenregeling. U heeft onder meer kunnen lezen dat er een hoog-laagpensioen komt in plaats van de huidige conversie. Hierbij wordt het pensioen na pensionering geleidelijk lager. De VvA heeft nu ook besloten dat:

  • uw SPH-pensioen op zijn vroegst vijf jaar voor uw 68e kan ingaan,
  • u in plaats van voor conversie kunt kiezen voor hoog-laagpensioen als u uw pensioen volledig laat ingaan,
  • als u kiest voor deeltijdpensioen, u alleen voor hoog-laagpensioen kunt kiezen voor het laatste deel van uw pensioen.

Dit heeft gevolgen voor huisartsen die nu gedeeltelijk met pensioen zijn en voor conversie hebben gekozen. Zij krijgen hierover persoonlijk bericht. Er zijn ook gevolgen voor huisartsen die hun pensioen voor hun 63e willen laten ingaan. Ook zij krijgen een bericht van SPH.

Kunt u binnenkort met pensioen?

Op 23 juni organiseert SPH samen met de LHV Academy het webinar Binnenkort met pensioen? Dit is bedoeld voor nog werkende huisartsen van 60 jaar en ouder. In dit webinar leggen de financieel planners van SPH uit welke keuzes u nog in de huidige of straks in de nieuwe regeling kunt maken. En wat voor effect dat heeft op uw pensioen. Werkende deelnemers van 60 jaar en ouder hebben per post een uitnodiging gekregen om zich in te schrijven.

U kunt meer lezen op onze website

Zodra dat mogelijk is, laten we u weten wat de wijziging van de regeling voor u persoonlijk betekent. Tot die tijd houden we u op de hoogte over de nieuwe pensioenregeling via de Huisarts en Pensioen en onze website.

Chat